"På en serviett i The Woodsman pub i Nord-London ble de første blyantstrekene laget av det som skulle bli Villa Lundberg, nå hjemmet til Rushton-familien. Og ikke bare et hjem skulle skapes, men et helt nytt liv. Det ble et vendepunkt i hverdagen, en pause i karrieren og så oppfylte drømmer."
HVEM BOR HER?
Edd og Sofia Rushton, med barna Björn 7 år og Leif 1,5 år
Husreise:
Fra en leilighet i sprudlende London til roen på Åkersberga. Edd er arkitekt og tegnet huset selv. Under byggingen fungerte han som både arkitekt, interiørarkitekt, prosjektleder og kunde. En krevende reise som ga mange verdifulle innsikter og opplevelser.
Interesser EDD:
Resa "off the beaten track", pubs, snooker.
Interesser SOFIA:
Interiør, populærkultur, henge med venner og familie.
instagram:
@villalundberg | @rushtonarkitektur
web: www.rushtonarkitektur.se
på bild: Bichon Gold
Vi kjenner dem igjen fra tv4s Grand Designs, den britiske arkitekten Edd og hans svenskfødte kone Sofia, som sammen byttet livet i hektiske London, mot stille Margretelund i Åkersberga. I et klassisk sommerhusområde fra første halvdel av 1900-tallet – som i dag er omgjort til fullverdige villatomter – har de slått røtter sammen med sønnene Björn og Leif.
Det er et naturskjønt miljø hvor både furutrær og steinblokker reiser seg opp av bakken, og sameksisterer fint med en ny generasjon fastboende. Tomten der huset står har vært i familien siden slutten av 1970-tallet, da den ble kjøpt av Sofias bestemor og bestefar. Så for Sofia er stedet kjent og fylt med barn domsminner.
Huset er en kreasjon med dypsort fasade, og som består av to huskropper, velproporsjoner te glasspartier og et sømløst polert betonggulv på nedre plan, som naturlig møter innervegge ne i KL-tre. Ingen lister, sokler eller foring rundt dører og vinduer, her er det strippede rene linjer. Stuen har stor takhøyde - hele 6,5 meter og skaper en fin kontrast til det tilstøtende kjøkkenet, hvor innvendig himling i stedet er noe senket. Arkitekturen balanserer flott det åpne og det lukkede, det mørke og det lyse. De to huskroppene er plassert i vinkel og er forbundet med en mindre del: vinterhagen. Her inngår også det svarte fasadetømmeret på en opplagt og litt råflott måte. At huset er delt i to kropper er basert på dets ulike funksjoner. Den ene delen er for sosialt samvær, mens den andre er mer privat og hvor ro og hvile er prioritert.
Man kan lett tenke at huset ville blitt oppfattet som stivt og hardt, men det er det ikke. Tvert imot møtes du av nøye gjennomtenkte siktlin jer som gir interessante blikkfang. Den varme følelsen til KL-treet skaper en koselig atmosfære, og gjennom de sjenerøse glasspartiene i oppholdsrommene skapes kontakt med naturen og gjør det hele veldig hjemmekoselig.
Under reisen har Villa Lundberg-prosjektet hatt to formål: Å bli et hjem for familien. Men det var også en mulighet for Edd til å vise sine ferdigheter som arkitekt for det svenske marke det. Dette huset skulle være hans utstillingshus for det nye firmaet Rushton Arkitektur. Da de forlot London var Edd godt etablert i bransjen, men å komme til Sverige gjorde at han måtte starte karrieren på nytt. For å få det hele til å fungere var det han selv som drev prosjektet, fra flere sider også! Edd sier:
– Jeg var arkitekt, interiørarkitekt, prosjekt leder, kostnadsansvarlig og kunde på sammetid! Det var en stor jobb, og til tider stressende med en bratt læringskurve. Men, det var en utrolig givende opplevelse som bidro til å utvikle meg som arkitekt i Skandinavia. Jeg fikk førstehåndserfaring med alle deler og trinn ved å designe og bygge et hus, samt unik innsikt i kundens perspektiv på å skape sitt eget hjem.
Disse erfaringene har vist meg hvordan jeg kan hjelpe kundene mine med å realisere sin visjon.
Rushtons beste tips ved husbygging:
1: finn en god arkitekt.
En dyktig arkitekt kan bidra enormt til prosjektet ditt, enten det er å få mest mulig ut av budsjettet, jobbe med tomtens spesielle egenskaper eller finne den rette utsikten som følger solens vei. Men, også sikre at design løsningen er effektiv, bærekraftig og fleksibel slik at den kan møte endrede behov over lang tid.
2: dyrt er ikke nødvendigvis bedre.
Du trenger ikke bruke dyre materialer for å få fin arkitektur. Hos Villa Lundberg kombinerer vi enkle og relativt kostnadseffektive materialer - betong, furu og gran - med omtanke og presisjon, for å oppnå arkitektoniske effekter som blir mer enn summen av hver enkelt del.
3. mindre er mer.
Vi lever i usikre tider hvor byggekostnadene er høye, det samme er kostna dene ved drift og vedlikehold av en bolig. Under disse omstendighetene er det viktig at hver kvadratmeter teller i prosjekteringsfasen. Kort fortalt er budskapet mitt: bygg mindre, bygg smartere.
""Sisal City-teppet oppfylte alle våre krav og passer perfekt i huset""
For å gi hvert rom sitt særpreg, og myke opp husets ellers ganske stramme utforming, er det innredet med en rekke velbalanserte tepper, både vegg til vegg, og frittliggende. Teppene blir som helt egne designelementer. Edd forklarer:
– Tepper kan påvirke følelsen og karakteren i rommet dramatisk. Et teppe kan være med på å definere områder i et stort åpent rom, og ogsåpåvirke akustikken, som f.eks stuen vår med ekstra høy takhøyde. I kjøkken og stue, som begge er en del av et åpent område med betonggulv, ønsket de seg et stort, firkantet og helt frittstående teppe. Edd fortsetter:
- Til stuen valgte vi det tykke og myke Bichon (fg. Golden), det teppet føles luksuriøst under føttene, og fargetonen passer perfekt til både betonggulv og vegger i KL-tre. Den generøse størrelsen fungerer også som en lyddemper og reduserer ekko, slik at rommet får en behagelig akustikk.
Begge trappene i huset er dekket med teppet Sisal City (fg. Grain), akkurat som navnet avslø rer, er det et sisalteppe.
– Vi var på utkikk etter en solid og slitesterk overflate til trappen, noe med en røffere tekstur som hindrer utglidning. Vi ønsket også et naturlig og økologisk produkt som passet til selve trappen, og de nakne KL-treveggene. Vi fant Sisal City som oppfyller alle våre krav, og passer perfekt inn i huset vårt.
Når du går opp trappene til loftsdelen av huset, som ligger over den åpne stuen, møtes du igjen av sisalen, denne gangen som et frittstående og kantet teppe. Hele interiøret føles gjennom tenkt, og den kule sisalen henger godt sammen med taklampene (Pilke Signature) som består av en luftig trekonstruksjon. Alle deler av huset har sin funksjon. Det er tydelig, rett på sak og behagelig.
– Designet følger biofile designprinsipper hvor vi har tatt inn naturens materialer og teksturer og farger i hjemmet Vi fulgte de samme prinsippene ved valg av andre materialer, møbler, stoffer og tepper. Resultatet er at hjemmet har en rolig, harmonisk og naturlig atmosfære som vi virkelig elsker. Faktisk har studier vist at tilstedeværelsen av naturlige elementer i hjemmet reduserer stress og øker produktivitet, kreativitet og velvære. Og vi kan absolutt skrive under på at det fungerer!
Går du opp i andre etasje i den mer private delen av huset, finner du guttenes soverom. To litt mindre og nesten like rom med hver sine store vinduer. Vinduer dype nok til å krype inn med puter og bøker. I begge rommene ligger teppet Vogue, og her har de gått hele veien, og på beste britiske vis lagt teppet vegg til vegg. Dette er med på å dempe lyd, og den heldekkende myke overflaten er en fin kontrast til betonggulvet på nedre plan. Fargen som er valgt heter Steel, en nyanse av grått, men som heller mot lyseblått. Teppet her forsterker følelsen av ro og harmoni.
– Vi tenkte først på et hardt gulv med et løst teppe, men så fikk vi en prøve av Golvabias Vogue (fg. Stål). Vi likte det lineære mønsteret som er både moderne og arkitektonisk, og elsket hvor mykt det er. Så vi bestemte oss for å skaffe et heldekkende Vogue-teppe for å ska pe en myk og koselig atmosfære på guttenes soverom.
Edd og Sofia har valgt tepper med helt forskjellige karakterer og bruksområder. De er alle tilpasset sin plassering og funksjon, og som alt annet i husets design er også teppene valgt med stor omhu.
– Funksjonalitet er selvsagt en avgjørende faktor. Det er viktig at teppet du vurderer å skaffe passer til tiltenkt plass og funksjon, og har de riktige tekniske egenskapene. For ek sempel om det er kompatibelt med gulvvarme, lett å holde rent osv. Da er det også viktig å tenke på stemningen eller følelsen du vil skape, skal den være myk, tykk, varm og lun? Rustikk, naturlig og økologisk? Sofistikert og moderne?
Det merkes i hver detalj at Edd og Sofia vet hvordan de skal komponere et rom. Alt fra materialet på veggene til de små detaljene som håndtak og knotter, helt ned til møblene og selvfølgelig teppet.
BARNESOVEROM
PRODUKTER VILLA LUNDEBERG